Sari la conținut

Afecțiuni ce se pot trata la Herculane!

Care sunt cei mai importanți factori naturali de cură ai stațiunii?

Principalul factor terapeutic îl constituie apele minerale, indicate atât în cură externă, cât și în cea internă. Pe lângă aceste izvoare, în stațiune mai există și foraje prin care apele termale de mare adâncime sunt aduse la suprafață. Din punct de vedere al compoziției chimice, apele sunt clorurosodice, calcice, saline, sulfuroase și au un grad scăzut de radioactivitate, ceea ce ajută foarte mult în tratament. Clima stațiunii este continental-moderată, iar datorită condițiilor locale – fiind amplasată pe Valea Cernei, între Munții Mehedinți și Munții Cernei, la o altitudine de 160 m – are influențe mediteraneene, având aceeași poziție pe paralelă cu Veneția și Nisa. În cadrul climatului local, un rol deosebit îl are ionizarea negativă a aerului. S-a stabilit că ionii negativi au multiple efecte benefice asupra organismului: restabilesc mai rapid parametrii respiratori și circulatori perturbați în urma efortului; cresc rezistența organismului la efort și la stres; induc o stare de confort biologic. La Băile Herculane se fac și cure de aer, băi de soare, toate acestea influențând benefic orice afecțiune. De asemenea, se pot face și cure de teren, recomandate în special pentru bolile locomotorii, pe poteci cu diferite pante și curbe de nivel, care sunt indicate pacienților în funcție de afecțiune și de stadiul ei.

Ce indicații terapeutice au acești factori naturali de cură?

Ținând cont de profilul revistei dvs. și de numeroșii cititori, printre care se numără și mulți medici, doresc să profit de ocazie pentru a face cunoscute, pe larg, bolile care pot beneficia de tratamente naturale eficiente la Băile Herculane, cu mențiunea că această informație medicală nu mai există în altă parte și ar fi păcat să se piardă.

Boli ale aparatului locomotor

Reumatism inflamator

  • Artralgii după reumatisme articulare acute, fără semne clinice și biologice de evoluție
  • Reumatisme secundare infecțioase (după asanarea focarului și cu VSH sub 30)
  • Poliartrită reumatoidă (în afara perioadelor acute, cu VSH sub 30, în stadiile II și III, stabilizate biologic, forme clasice cu activitate inflamatorie moderată, mai ales în stadii incipiente, în faze de remisiune, fără deformații articulare ireversibile)
  • Spondilită anchilozantă (cu temperatură normală și VSH sub 30, fără semne de evoluție acută și complicații sistemice)

Reumatism degenerativ

  • Boli artrozice ale membrelor inferioare și ale centurii sacro-iliace
  • Artroze ale mâinii și ale centurii scapulo-humerale

Afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale

  • Spondiloză cervicală și discopatii cervicale sub formă de sindroame
  • Spondiloze și discopatii dorsale, spondiloze și discopatii lombare

Boli reumatismale abarticulare inflamatoare sau degenerative

  • Suferințe abarticulare ale membrelor inferioare: tenosinovită a piciorului, bursite, aponevrozită plantară, talalgii, deformări dureroase ale piciorului, picior plat, picior scobit, degete în ciocan, hallux valgus, metatarsalgii
  • Suferințele articulare ale membrelor superioare: periartrită scapulo-humerală, umăr dureros, umăr dureros acut hiperalgic, umăr mixt, umăr blocat, umăr pseudoparalizat, tendinite
  • Suferințele abarticulare ale coloanei vertebrale (nevralgie cervico-brahială, nevralgie intercostală, sciatică vertebrală)

Afecțiuni post-traumatice

  • Redori articulare post-traumatice ori după imobilizare, șold operat, algodistrofie post-traumatică, artroze post-traumatice ale șoldului sau umărului, leziuni post-traumatice de nervi periferici, suferințe după leziuni de tendoane, tulburări circulatorii și trofice după fracturi vindecate, sechele post-traumatice vertebrale fără leziuni medulare, dureri vertebrale de diverse cauze (discopatie capsulo-ligamentară, radiculară, osteoligamentară, musculară), mobilitate limitată, insuficiență vertebrală prin deficit sau dezechilibru muscular.

Boli ale sistemului nervos

Afecțiuni neurologice periferice

  • Paralizii și pareze post-traumatice ale membrelor, polinevrite de diverse cauze (după faza acută), poliradiculoneuropatii în faza sechelară, sindromul de „coadă de cal”, sechele tardive după poliomielită.

Afecțiuni neurologice centrale funcționale

  • Nevroza astenică vindecată, în scopul profilaxiei recidivelor.

Vicii de atitudine la copii și tineri

  • Capul înclinat înainte, omoplați depărtați unul de celălalt, de coloana vertebrală sau de cutia toracică, spatele rotunjit, umerii aduși, bazinul basculat înainte, abdomenul proeminent, tendința de aplatizare a bolții plantare. Toate aceste afecțiuni trebuie tratate înainte de constituirea deformațiilor definitive.

Boli asociate

Pe lângă indicațiile majore, în foarte multe cazuri, bolnavii suferă simultan de boli asociate, care pot beneficia de tratament la Herculane.

  • Convalescența după boli acute și cronice
  • Bolile tubului digestiv și ale glandelor anexe: gastrită cronică hipoacidă, duodenită cronică, constipații funcționale, diaree cronică funcțională, colite cronice, suferințe ale căilor biliare după hepatită cronică epidemică (vindecată clinic și biologic), hepatite cronice, hepatoze după intoxicații cu mercur, plumb etc., diskinezii biliare, sechele după operații pe căile biliare
  • Boli ale aparatului urinar: tulburări renale funcționale – albuminurii, cistopielite cronice, litiază urinară, sechele după operații pe căile urinare
  • Boli ale aparatului cardiovascular: hipotensiune arterială, stări după tromboflebită (la 6 luni de la debut, cu VSH și temperatură normale)
  • Boli dermatologice: eczemă cronică, acnee, prurit, prurigo, cheloide, sindrom urticarial, pitiriazis, piodermite, foliculite, seboree capilară, edemul Quincke
  • Boli endocrine: hipofuncții tiroidiene, ovariene, hipofizare, testiculare, suprarenale, paratiroidiene
  • Boli ginecologice: vaginite cronice, colpite și cervicite cronice, metroanexite cronice, parametrite și perimetrite cronice, pelviperitonite cronice, trichomoniază genitală feminină, tulburări funcționale menstruale (amenoree, oligomenoree, polimenoree, hipermenoree, dismenoree, hipomenoree), nevralgii pelviene, sindrom premenstrual, sterilitate cauzată de hipoplazie genitală moderată, cu tulburări hormonale moderate
  • Boli de nutriție: obezitate, diabet zaharat de tip II, gută, ocronoza, reumatism alcaptonuric
  • Boli ale aparatului respirator: traheobronșite cronice, hipertrofie amigdaliană, sinuzite cronice, rinite cronice alergice și nealergice, faringite și laringite cronice
  • Manifestări articulare după tratamente prelungite cu medicamente (antimalarice de sinteză, corticoterapie locală, chimioterapie tuberculoasă etc.)
  • Boli profesionale: pneumoconioze (silicoză, asbestoză, antracoză – forme necomplicate, în stadii incipiente), sechele după intoxicații profesionale cu metale grele: mercur, plumb, arsen, mangan; boli profesionale cauzate de vibrații, trepidații mecanice, microtraumatisme etc.

În ce boli sunt indicate apele pentru cură internă?

Puțină lume știe că apele izvorului Igeea au o compoziție similară cu apele izvoarelor de la Olănești, utilizate în scop curativ pentru afecțiunile renale. Vreau să remarc, de asemenea, punerea în valoare de către Societatea Națională a Apelor Minerale a izvorului de apă plată Domogled, care a fost folosit chiar și de către romani. În urma cercetărilor făcute de medicii din Băile Herculane asupra efectelor terapeutice ale apei, s-a constatat că datorită mineralizării foarte scăzute, poate fi utilizată în cură internă pentru afecțiunile pielo-renale, deoarece realizează o spălare a căilor urinare. Bolnavii care suferă de pietre la rinichi sunt influențați benefic de cura cu apă plată a izvorului Domogled. La fel și cei care au hipertensiune arterială: scade nivelul sodiului și, implicit, tensiunea arterială. De asemenea, este indicată în diskineziile biliare și în afecțiunile stomacului. Apa nu se poate contamina, pentru că provine dintr-un izvor de profunzime care nu poate fi influențat de apa de ploaie, de exemplu. Este o apă microbiologic pură, cu debit mare, care poate să asigure îmbutelierea și comercializarea. Izvorul este captat în condiții sterile și se comercializează sub numele de Apă minerală Herculane.

Se recomandă reluarea acestor cure, în anumite boli?

Da, tratamentul se reia anual. Pentru consolidarea efectelor curei, practica medicală recomandă 3 ani la rând. După aceea, se poate lua o pauză de până la 5 ani.

Chiar dacă Băile Herculane nu mai arată ca odinioară, dispun încă de resurse terapeutice de mare valoare, de care ar fi păcat să nu profitați. Ignorați dezinteresul celor care ar trebui să se ocupe de păstrarea acestor bogății naturale inestimabile și mergeți la Băile Herculane, pentru trupul și sufletul dvs.

Sursa: interviu cu Dr. Iancu Gogăltan, www.formula-as.ro